קנאביס רפואי ותרופות: האם הם עובדים יחד?
צריכת קנאביס רפואי עלולה לעורר אינטראקציה עם תרופות מסוימות בדיוק כמו כל טיפול אחר, לכן יש להתייעץ עם הרופא המטפל על השילוב הנכון והמתאים. הדבר מקבל משנה תוקף כשמדובר במטופלים בקנאביס רפואי ששומרים על רצף טיפולי במקביל לנטילת תרופות במרשם, אך רלוונטי גם בנוגע לשילובו עם משככי כאבים פשוטים או אנטיביוטיקה. אז איך משלבים קנאביס עם תרופות?
אחת השאלות הנפוצות ביותר שמקבלים היום רופאים ממטופלי קנאביס רפואי בעת הנפקת מרשם לתרופה כלשהי היא: ״האם אני יכול לשלב עם זה קנאביס רפואי?״, התשובה שהם מקבלים לא תמיד חד משמעית. לקנאביס יש אמנם סגולות רפואיות מוכחות מדעית, אך באותה העת צריכתו יכולה לעורר גירויים מסוימים שיכולים לפגוע באיכות הטיפול של תרופות אחרות וגם במהירות וטיב ההחלמה מתסמינים שונים. למרות זאת, האינטראקציות הידועות לקנאביס רפואי בשילוב עם תרופות אחרות מעטות.
בימים אלו, מתקיימים מחקרים מסביב לעולם על שילוב קנאביס רפואי יחד עם תרופות שונות, וחלק מהמידע נגיש לנו כבר. בעמוד 49 חוברת המידע והמדריך הרפואי של משרד הבריאות על קנאביס רפואי, המשרד מפרט את הנהלים והממצאים האחרונים בנוגע לאינטראקציה של הצמח עם סוגים שונים של תרופות. יחד עם זאת, לקנאביס יש שני מאפיינים שעלולים להתנגש עם תרופות אחרות גם ללא כל קשר לתגובה הכימית שלהן אליו; קשת ההשפעות הרחבה שלו, והרצף הטיפולי שהוא דורש.
שקיפות וגישה למידע
הטיפול בקנאביס רפואי מתרחש מול רופא שהוסמך במיוחד למטרה הזו, בדרך כלל בנפרד מרופאי המשפחה או מגורמים רפואיים יום-יומיים אחרים. לרוב, המטופלים נפגשים עם רופאים אלה פעם אחת או פעמיים בשנה – כשהם נדרשים לחדש או לעדכן את רשיונם, והגורמים הרפואיים שהם יפגשו כשיפנו לטיפול שגרתי לא בהכרח יהיו מוכשרים לענות באופן מלא על שאלות הקשורות לקנאביס רפואי. במצב כזה, מטופלים שמקבלים הנחיה להתחיל בטיפול שעלול להתנגש עם צריכת קנאביס רפואי נשארים עם שאלות חשובות הנותרות ללא מענה.
למטפלים ומטופלים יש אחריות משותפת לנהל קשר שקוף כדי לאפשר להתאים את הטיפול המדויק ביותר בכל מקרה ומקרה. למטפלים יש אחריות להכיר בקנאביס רפואי כתרופה ממשית ומוכחת המסייעת למאות אלפי מטופלים בישראל. חשוב להכיר את תועלותיו, סגולותיו ואופי הטיפול בו. כל המידע קיים בחוברת המידע והמדריך הרפואי של משרד הבריאות. עם זאת – האחריות תקפה גם למטופלים.
מטופלים בקנאביס רפואי שניגשים לקבל טיפו או ייעוץ רפואי בנוגע לכל בעיה שהיא, צריכים לעדכן את הגורמים המטפלים בהם על כך – ממש כמו שהיו עושים עם כל תרופה אחרת. קיים צורך מהותי בשיקוף אופן הטיפול ואיך הוא מסייע למטופלים כדי לעזור לגורמים הרפואיים להבין את התמונה המלאה ולבנות מסלול טיפולי שלם המתייחס לבעיות מהשורש שלהן. בנוסף, הדבר הכרחי על מנת להתאים מינונים תרופתיים שונים.
הטיפול בקנאביס רפואי מסייע להתמודדות עם מגוון התוויות, אך הוא יכול להתנגש עם תרופות אחרות או להשפיע על טיב ההחלמה מתסמינים שונים. השאלה בנוגע לשילוב קנאביס רפואי עם אנטיביוטיקה למשל, או צריכתו בזמן שפעת או צינון, הן מהשאלות הנפוצות ביותר שרופאים מקבלים היום ממטופלים. למרות שאין צפי לאינטראקציה בין קנאביס רפואי לאנטיביוטיקה, חשוב לדעת לקבל את המלצת הרופא המטפל גם אם הוא ממליץ לעצור את הטיפול בזמן נטילת תרופה או החלמה. במקרים מסוימים – בעיקר בהתמודדות עם זיהומי נשימה שונים, השימוש בקנאביס, בפרט דרך עישון או אידוי עלול להחריף את הבעיה בה האנטיביוטיקה באה לטפל על ידי גירוי איברים שונים בגוף.
אינטראקציות עם תרופות אחרות
למרות שיש עוד הרבה מה לחקור בתחום, ידוע שלקנאביס רפואי יש אינטראקציות מוכחות עם תרופות אחרות וגם השפעות צפויות אחרות בזכות אופן הטיפול שהוא דורש. הסיבות לכך קשורות לאופן ההשפעה של הרכיבים הפעילים בקנאביס על מערכת העצבים שלנו, או ליתר דיוק, על חלק מסוים ממנה המכונה ״המערכת האנדוקנבינואידית״. המערכת האנדוקנבינואידית מווסתת מגוון רחב של תפקודים גופניים, החל מהתמודדות עם כאב, דרך עייפות ועד רעב ומצב רוח. קשת רחבה כזו של השפעות צופה גם התנגשויות עם הרבה תרופות אחרות.
המחקר עדיין בחיתוליו, ולכן אין עדיין הרבה מידע מוכח על אינטראקציות נפוצות לקנאביס רפואי או על מרכיביו השונים בשילוב עם תרופות אחרות. אין צפי לקנאביס רפואי עם כל סוג אנטיביוטיקה או תרופת צינון נפוצה, אך עם זאת, משרד הבריאות מזהיר על שילוב קנאביס רפואי עם תרופות היפוגליקמיות, תרופות להורדת לחץ דם, תרופות בעלות אפקט סימפטומימטי, מדכאי מערכת עצבים מרכזית, תרופות עם אפקט מרפה שרירים ותרופות עם אפקטים אנטיכולינרגיים. המידע המלא על השלכות השילוב נמצא בעמ׳ 49 של חוברת המידע והמדריך הרפואי של משרד הבריאות.
בנוסף לאינטראקציות הכימיות, קנאביס רפואי מצריך רצף טיפולי שיכול להקשות על השלמת ערוצים תרופתיים אחרים בהצלחה. כשמתמודדים מול צינון, שפעת, או זיהום בכלי הנשימה, קיים קושי מהותי לעשן או לשאוף אדים והדבר מעורר גירוי לא בריא המעכב את ההחלמה. בעיה כזו ניתן לפתור בעזרת אמצעי צריכה שונה – שמן למשל.
עם זאת, לקנאביס רפואי יש השפעות מסוימות על המצב הפיזיולוגי ועל התחושות של המטופל בכל אמצעי צריכה, והדבר דורש תשומת לב מיוחדת למטופלים שנוטלים טיפול תרופתי אחר. ישנן תרופות שינה שצריך ליטול בשעות קבועות בכל ערב, קנאביס רפואי עלול להשרות עייפות וישנוניות ולגרום למטופלים להירדם בטרם נטילת תרופת השינה שלהם. בנוסף אליהן, יש תרופות הדורשות התאמה של שעות הארוחה בהתאם אליהן וקנאביס עלול לעורר רעב בכל שעה. במקרים כאלה, חשוב להתאים את התרופות אחת לשניה וליצר לוח זמנים מסודר לצריכתן.
בנוסף להתנגשויות, לקנאביס יש השפעות צפויות שעשויות להוות גורם מסייע או אפילו תחליף לתרופות קונבנציונליות – המוכרת מביניהן היא אנטיביוטיקה. מחקרים מהשנים האחרונות שבחנו את ההשפעה האנטי בקטריאלית של חמשת הקנבינואידים הנפוצים ביותר בצמח הקנאביס מצאו תוצאות מבטיחות לכל החמישה. בנוסף, הטרפנים המופקים בצמח הקנאביס מחזיקים בסגולות אנטי בקטריאליות ואנטי פטרייתיות מגוונות ומוכחות. שילוב נסיבות זה הופך את צמח הקנאביס ומוצריו לבעלי פוטנציאל מבטיח בהפקת תחליפים טבעיים לתרופות מוכרות, ביניהן גם סוגים שונים של אנטיביוטיקה.
איך משלבים קנאביס רפואי עם תרופות?
מלבד יכולות אנטי בקטריאליות משוערות, לקנאביס רפואי יש גם תועלות מוכחות בהתמודדות עם כאבים, בשיפור איכות השינה, בחיסון תפקודים נוירולוגיים, בעידוד תיאבון ובהשפעה על המצב הרגשי, המנטלי והנפשי של המטופל. תועלות אלו הופכות את הקנאביס הרפואי לערוץ טיפולי יעיל ומוכח למגוון התוויות וסימפטומים, אך גם פוטנציאלי להתנגשות עם רשימה של תרופות אחרות. דבר זה מצריך תשומת לב מיוחדת בהבניית מסלול טיפולי נכון למטופלים שנרשמות להם תרופות באופן קבוע או אפילו למקרה פרטני.
בעת פנייה לייעוץ רפואי, אנו ממליצים למטופלים לעדכן שהם מקבלים קנאביס רפואי, לספר על ההתוויה שלשמה נרשם הטיפול ולפרט איך זה מסייע. בין היתר, הדבר יסייע לרופאים להתאים מינונים, לבחור תרופות נכונות ולבדוק אינטראקציות בין תרופתיות. לכן, אם רופאים ממליצים לעצור או לשנות את אופן הטיפול עם הצמח חשוב להקשיב לעצתם, גם אם אינם מוסמכים לטיפול עם קנאביס רפואי. עם זאת, תמיד ניתן ואף מומלץ לפנות לחוות דעת מרופא הקנאביס שהנפיק את הרישיון, או כל רופא שעבר את ההסמכה הטיפולית המתאימה.
לקנאביס רפואי כנראה אין אינטראקציות צפויות עם מרבית התרופות הנמכרות ללא מרשם, אנטיביוטיקות, תרופות צינון שונות ומשככי הכאבים הנפוצים. אך יחד עם זאת, כדי לשלב בצורה נכונה קנאביס רפואי עם תרופות אחרות, צריך לוודא שהן לא מפורטות בעמ׳ 49 של חוברת המידע והמדריך הרפואי של משרד הבריאות כבעלות אינטראקציה לטיפול עם הצמח. לאחר מכן, יש לבחון את השפעות התרופה – האם היא מעוררת, מרדימה, דורשת לאכול לפני או אחרי, בעלת תופעות לוואי מגבילות או כל אפקט אחר. את השפעות התרופה יש לבחון לצד השפעותיו של הקנאביס הרפואי ולנסות להתאים סדר יום המאפשר טיפול מדויק ככל הניתן, בלי פגיעה ברצף הטיפולי או במהירות ההחלמה.