פודקאסט זמן קנאביס

שימוש נכון בקנאביס רפואי

בכל טיפול תרופתי הניתן למטופלים ישנה חשיבות גדולה לשימוש נכון בתרופה, למתן ליווי והדרכה נאותים מגורמי המקצוע לכל אורכו של התהליך. זה אמנם נשמע טריוויאלי, אבל אילו דברים שיש להם השפעה אדירה על איכות ויעילות הטיפול הרפואי. בפרק זה, לינוי בר-גפן משוחחת עם מירי אוגינץ, אחות אחראית בתחום ליווי והדרכה למטופלי קנאביס, במכון הכאב בבית החולים רמב"ם, שכבר 12 שנה מדריכה ומלווה מטופלים לשימוש נכון בקנאביס רפואי. בפרק נדבר על חשיבות ההדרכה והשימוש הנכון בקנאביס רפואי, על הצורך בהדרכה ובליווי צמוד של אנשי מקצוע המוכשרים לכך ועל המשמעות שיש בתיאום ציפיות והגדרת יעדים עם המטופלים.
20.06.22
מירי אוגינץ

תמלול הפרק

בכל טיפול תרופתי הניתן למטופלים ישנה חשיבות גדולה לשימוש נכון בתרופה, למתן ליווי והדרכה נאותים מגורמי המקצוע לכל אורכו של התהליך. זה אמנם נשמע טריוויאלי, אבל אילו דברים שיש להם השפעה אדירה על איכות ויעילות הטיפול הרפואי. בפרק זה, לינוי בר-גפן משוחחת עם מירי אוגינץ, אחות אחראית בתחום ליווי והדרכה למטופלי קנאביס, במכון הכאב בבית החולים רמב"ם, שכבר 12 שנה מדריכה ומלווה מטופלים לשימוש נכון בקנאביס רפואי. בפרק נדבר על חשיבות ההדרכה והשימוש הנכון בקנאביס רפואי, על הצורך בהדרכה ובליווי צמוד של אנשי מקצוע המוכשרים לכך ועל המשמעות שיש בתיאום ציפיות והגדרת יעדים עם המטופלים.

זמן קנאביס – זה הזמן לדבר על קנאביס רפואי וכל מה שחשוב לדעת. בהנחיית לינוי בר גפן ובשיתוף פיס נטוראלס.

תמלול הפרק

שלום לכם ותודה שבחרתם להאזין לפודקאסט שבו נדבר על היבטים שונים של עולם הקנאביס. ב"זמן קנאביס" נשוחח עם מומחים ומומחיות שמספרים לנו גם על יכולות הטיפול של הזנים השונים, על חשיבות הגידול, האריזה, כל מה שהמטופלים צריכים לדעת, רוצים לדעת, ולא תמיד יודעים היכן המידע הזה נמצא. בפרק הזה אנחנו רוצים לדבר על השימוש הנכון בקנאביס. בכל טיפול תרופתי שניתן למטופלים יש חשיבות גדולה לצריכה הנכונה ולמתן הדרכה ראויה למטופל כדי לספק את הטיפול האפקטיבי המועיל ביותר עבורו עם כמה שפחות הפרעות לוואי. לצערנו, במציאות הנוכחית, לא הרבה מטופלים זוכים לכך וזה משפיע על איכות הטיפול, על היעילות, על היכולת באמת להצליח ולשקם את מצבם של המטופלים. מירי אוגינס היא אחות אחראית בתחום ליווי והדרכה למטופלי קנאביס במכון הכאב בבית החולים רמב"ם והיא גם אחות ראשית בסייקיי מדיקל. כבר 12 שנים היא מדריכה ומלווה מטופלים לשימוש נכון בקנאביס רפואי והיום היא מצטרפת אליי כאן באולפן. שלום מירי

שלום לינוי.

קודם כל איך בכלל הגעת לתחום הזה? היית אחות במחלקה פנימית. מתי נחשפת לעניין?

אני קודם כל עדיין אחות במחלקה פנימית זה תחום שאני מאוד אוהבת ולכן אני שומרת עליו ואני עובדת גם שם. לפני כ-13 שנים עברתי בעצם לעבוד במכון לרפואת כאב ובמקביל חברה שלי חלתה בסרטן. 3 שבועות לפני שהיא נפטרה בעצם היא קיבלה את אותו רישיון מיוחל לשימוש בקנאביס רפואי. אנחנו בעצם מדברים על תקופה שהשימוש היה הרבה פחות נפוץ. אם אני זוכרת נכון, בישראל היו אז סדר גודל של 3000 מטופלים שהשתמשו בקנאביס רפואי. היא צלצלה אליי ואמרה לי את יודעת מה עושים עם זה? את יודעת איך מקבלים? את יודעת איך משתמשים? אמרתי שאני ממש לא יודעת כלום. נברר. ופניתי באמת דאז למי שניהל את המכון לרפואת כאב: פרופסור אייזנברג, שאלתי אותו אם יש לו מושג? הוא אמר שיש לו מעט מטופלים. "אני לא בדיוק יודע" אבל אתם אמורים לקבל הדרכה במשרד הבריאות. ואכן נסענו לאותה כתובת שאני באופן אישי חשבתי שאני נוסעת לאותו משרד הבריאות לקבל הדרכה, הגענו, היה שם בחור ובאמת היה לו חלוק לבן. והוא שאל אותה כמה שאלות מקדימות. "האם היא יודעת לעשן?" היא אמרה שהיא עישנה פעם או ניסתה, אבל היא לא מעשנת פעילה כרגע. והוא שאל אותה אם היא יודעת לגלגל? והיא אמרה שלא. אז הוא אמר לה לא נורא, תקבלי סיגריות מוכנות. ואז הוא נתן לה את החבילה של דאז, מטופלים קיבלו 40 גרם.

80 סיגריות.
נכון. זה המון סיגריות מוכנות זה מן חבילה מאוד משמעותית. והוא אמר לה, עכשיו זאת ההדרכה, את יכולה להפסיק את כל התרופות שאת לוקחת ולהתחיל לעשן.

את כולן?
זאת הייתה ההדרכה. ואני האחות שעמדה ליד אמרתי בבהלה מעטה, איזה תרופות להפסיק? תרופות לכאב? לשינה? לתיאבון? כימותרפיה? ביולוגיים? מה מפסיקים? אז הוא אמר לא, לא. את זה תשאלו את הרופא. הדבר הבא שקרה זה שאנחנו נסענו בעצם חזרה הביתה ברכבת, ואני שעד אז הייתי דיי ילדה טובה ירושלים החזקתי את השקית הריחנית חזק חזק קרוב אליי. ואנשים ברכבת אמרו, מה זה הריח הזה? זה בערך היה הרגע שבו הבנתי שחברה שלי, כנראה לא תיגע בזה לעולם. חבל, כן? היא נפטרה אחרי 3 שבועות היא אכן לא הצליחה בכלל להשתמש. היא לא ידעה איך, היא השתעלה נורא. אף אחד לא אמר שום דבר. מה עושים? מה לפני? אחרי? עם התרופות? במקום התרופות?

לא היה שמן לא היה אידוי לא היה שום דבר?
לא. שום דבר לא היה ברור. בסופו של יום אחרי שהיא נפטרה אנחנו זרקנו את השקית הריחנית, הורדנו את המים. ואני חזרתי למכון ואמרתי חברים, יש לכם מושג מה קורה? אנחנו נותנים טיפול לאנשים זה לא משנה שקנאביס זה לא תרופה. זה נקרא סם מסוכן במדינת ישראל. אבל זה חלק מהטיפול של האנשים שאנחנו מטפלים בהם פה. ולאנשים האלה יש מחלות סרטן, ומחלות לב, ומחלות ריאה. יש להם סכרת, יש להם יתר לחץ דם. יש להם מלא תרופות נוספות ותרופות לכאב. איך אנחנו יכולים ככה לטפל בהם? הבנו שאנחנו בבעיה, ובעצם החלטנו ש…

רגע. את מדברת ברבים.
הבנו זה אני והרופאים.

זהו זו השאלה, את באמת מצאת אוזן בקלות? אוזן קשבת?
לגמרי. הבנה מלאה שאנחנו פה, יש לנו שתי אפשרויות או שכמו שאר המרפאות וזה דבר ידוע תלו שלט גדול כאן לא נותנים קנאביס. או שאנחנו מנהלים את הטיפול. אלו היו שתי אפשרויות.

בשביל זה צריך ללמוד.
בשביל זה צריך ללמוד, בשביל זה צריך להקצות משאבים. בשביל זה צריך לפתוח מרפאת אחות. ובעצם לתת מקום בתוך מסגרת ציבורית וזה אחד הדברים שאני מאוד מאוד גאה בהם שאנחנו עושים את זה היום. ואין, אין היום בעצם מקומות שעוסקים בזה בצורה כזאת. יש משהו שקורה כעת בתל השומר ואני מקווה שזה יגדל ויתפתח. רק כדי לסבר את האוזן, התחלנו עם 20 מטופלים. אנחנו היום על מעל 2,000 מטופלים. אנחנו מטפלים במטופלים שהם המטופלים שלנו במכון לרפואת כאב. בעצם יש תהליך כשהרופא שמכיר את המטופל ומחליט שהוא רוצה לתת לו רישיון לשימוש בקנאביס רפואי. אותו מטופל מגיע אליי והתהליך בעצם מתחיל אצלי. כאשר התהליך הראשוני הוא חשוב כי כשאתה כותב באינטרנט קנאביס רפואי, אתה תקבל מיליון דעות, רעיונות, וצריך לברור מה נכון מה פחות נכון? מה אמיתי? מה לא כל כך?

עדיין אני מניחה שאפילו בשלב הזה כשאנחנו כבר 12 שנים אחרי עדיין כל יום לומדים משהו חדש.
כל יום. אני תמיד אומרת: קנאביס זו מילה קטנה שמכילה בתוכה לפחות 500 מרכיבים שונים שאת רובם אנחנו מכירים באופן חלקי בלבד, מכירים רק באופן חלקי את ההשפעה המדויקת שלהם. אנחנו לחלוטין לא נמצאים במקום שבו אנחנו יכולים להגיד יש לי מחלת מעי דלקתית אני אמור לקחת קנאביס מסוג X

ולצרוך אותו כך וכך פעמים ביום ובשיטה הזו והזו?
נכון, אם יש לי מחלת כאב אני אצרוך בעצם קנאביס מסוג Y. אין לנו את היכולת הזאת. ואם פותחים את הרשת, זה שם.

כן זה עדיין יער מסוים. אנחנו עוד לא יצאנו מהיער הזה.
זה יער מאוד גדול וייקח זמן אבל אני מאמינה שבאמצעות מחקר טוב אנחנו נוכל לצאת ממנו. בצורה הדרגתית. ייקח זמן.

אבל כיום, מה זה אומר בעצם שימוש נכון בקנאביס? מגיע המטופל איך את מתאימה?
אז קודם כל, צעד אחד אחורה. תיאום ציפיות. מטופלים מגיעים הם קראו כבר את כל דוקטור גוגל, פייסבוק, אינטרנט, הם שמעו הכל. הם ראו איך זה הציל את השכן. הם רוצים גם. אני יכולה להבין את זה לחלוטין.

אני מניחה גם שיש כאלה שמגיעים עם פחדים לא מבוססים גם?
והצד השני של הדבר הזה זה אנשים שמגיעים עם פחדים. ועם סטיגמות. עם חשש מהקהילה שבה הם חיים. היה לי כבר לצערי מטופל, אמרו לו תיגש לאחות והיא תיתן לך את ההסברים ואתה צריך להתחיל קנאביס רפואי. הוא היה חולה אונקולוגי סופני. כשהוא הבין במה מדובר הוא אמר, לא אני לא אוכל לחזור לקהילה שלי, ינדו אותי. הוא לא לקח את זה. והוא נפטר אחרי כמה שבועות. והוא לא הצליח להתגבר, כל דבר שאמרתי או עשיתי, לא עזר. לצערי. אז יש את שני הצדדים יש את אלה שיודעים.

אז קודם כל צריך לעשות איזשהו reality check איזשהו תיאום ציפיות.
נכון. אז קודם כל עושים תיאום ציפיות, ולצערי בתיאום ציפיות הזה, אני אומרת הרבה דברים, למשל כנראה שהקנאביס לא יעשה אותך צעיר יותר. וכנראה שהוא גם לא יבריא אותך ממחלת הבסיס שלך, אם יש לך מחלת מעי דלקתית או אם יש לך טרשת נפוצה או פרקינסון.

אתה לא תהיה בריא, אנחנו מקלים על הסימפטומים. אנחנו לא מרפאים.
אנחנו מטפלים בסימפטומים שזה הרבה מאוד פעמים אבן מאוד מאוד קשה לעיכול האירוע הזה. מה זאת אומרת? הגעתי כבר לקנאביס עכשיו זה גם לא ירפא אותי? אז למה אני צריך? ודבר נוסף זה בעצם קנאביס הוא תהליך. לא עובד מהטיפה הראשונה, לא יעבוד מהשאיפה הראשונה. בעיקר החודש הראשון הטיפול הוא בעצם הדבר החשוב ביותר זה בעצם למנוע תופעות לוואי, להבין מה הכי נכון עבורך. גם מבחינת המחלות שלך, גם מבחינת התרופות שלך. גם מבחינת תופעות הלוואי וגם מבחינת סדר היום שלך.

רגע. אני רוצה להתעכב רגע, אמרת מבחינת התרופות שלך. ולחבר את זה למה שסיפרת על מה שקרה אז במשרד הבריאות
זה לא היה במשרד הבריאות זה היה ב…

במה?
אני קוראת למקום חנות קטנה ומטריפה.

כשמסביר המדריך נקרא לו? בחלוק הלבן. תפסיק לקחת את כל התרופות שלך. כיום?
המשפט הראשון והכי חשוב שאני אומרת למטופל בהדרכה, הכי חשוב, הראשון, אני לא מתחילה הדרכה בלי זה אני אומרת: אנחנו לא מפסיקים שום דבר. אנחנו לא יודעים איך זה ישפיע עליך. כמו כל תרופה אחרת, יש אנשים שתרופות מסוימות מטיבות איתם ויש אנשים שלא. לכן למשל יש הרבה מאוד סוגים של תרופות לכאב, כי לא כל התרופות, לא כל תרופה מתאימה לכולם. לדוגמא, לכן יש למשל הרבה מאוד סוגים של תרופות ביולוגיות. כי לא כל טיפול ביולוגי מתאים לכל חולה. אז קודם כל אנחנו לא מפסיקים את הטיפול הקבוע, אנחנו בודקים מה המטופל נוטל. איזה תרופות? ממה צריך להיזהר? יש תרופות למשל, תרופות לסכרת, למשל תרופות ליתר לחץ דם שמורידות לחץ דם, צריך בשבועות הראשונים מאוד לשים לב. אדם מבוגר שיש לו גם מחלת לב ויש לו גם יתר לחץ דם, מתחיל שימוש בקנאביס, לא קיבל הדרכה נכונה, ולוקח תרופות ללחץ דם, יכול להיווצר מצב שבו תהיה ירידה מאוד מאוד משמעותית בלחץ הדם. וחס וחלילה יכול לגרום לנפילות ולחבלות. להרבה מאוד דברים. וזה מסוכן בעיקר מאוד מסוכן באנשים מבוגרים שכל שבר בשבילם או כל זה הסתבכות זה בעצם הדרדרות שהופכת להיות מאוד משמעותית בהמשך. סכרת, זה משהו שאנחנו צריכים מאוד לשים לב אליו כי קנאביס יכול גם להוריד סוכר, בעיקר במטופלים סוכרתיים שמשתמשים גם באינסולין או בתרופות אחרות שמורידות סוכר. צריך לבדוק איך אנחנו משלבים את הדבר הזה יחד. צריך להקפיד על אכילה לפני. צריך להבין איך צריך לאכול לפני? מה צריך לאכול?

איך צריך לאכול לפני?
מה? מה בעיקר איזה מוצר צריך?

מה צריך לאכול לפני?
למשל, במטופלים סוכרתיים יש צורך לעשות מעקב מאוד סדיר בשבועיים הראשונים. צריך למדוד סוכר. הרוטינה הרגילה: אתה מודד סוכר, אתה מזריק אינסולין, אתה אוכל. עד כאן הכל, הכל רגיל. ואז אתה משתמש בעצם בקנאביס. המטרה של השימוש אחרי האוכל זה בעצם למנוע את הירידה המשמעותית מאוד בסוכר. אנחנו בעצם לא יודעים איך קנאביס משפיע על משק הסוכרים בגוף שלנו. זה משהו שהוא עדיין במחקר. אחד הדברים שאנחנו לגמרי לא יודעים למשל ביתר לחץ דם אנחנו יודעים שקנאביס מרחיב כלי דם ולכן הוא מוריד לחצי דם. זה תופעה רגילה וזה גם מה שעושים תרופות ללחץ דם. בסוכר עוד לא, אנחנו עוד לא יודעים איך זה, מה קורה? בעצם אנחנו כן יודעים שיש ירידה ברמות הסוכר. ואז חצי שעה אחרי השימוש בקנאביס צריך למדוד סוכר. ואם משתמשים בעישון אז באמת 20 דקות אחרי. אבל אם משתמשים בשמן, בשמן תחילת הפעולה שלו היא בין חצי שעה לשעתיים. אז הירידה ברמות הסוכר אם הוא מגיע לשיא רק אחרי שעתיים, יכולה להתרחש שם.

אז כאן באמת את מובילה אותי לשאלה הבאה גם איך את מתאימה את דרך השימוש? האם בשמן או באידוי? או בעישון?
אנחנו קודם כל אנחנו עושים את זה ביחד עם הרופא ועם המטופל. אנחנו עושים החלטה משולבת. הרבה מטופלים, הצעירים יותר לפעמים מגיעים עם איזשהו ניסיון. אנחנו מתחשבים בניסיון הזה. זאת אומרת אם מטופל כבר השתמש במשהו הוא יודע שזה עוזר לו אנחנו מנסים בעצם לבדוק אם אפשר להמשיך את אותו טיפול. יש הרבה מטופלים שיגידו: אני לא יכול בכלל בכלל לעשן, אני לא עישנתי בחיים. וכמובן שלאנשים שהם לא מעשנים אנחנו בהחלט לא רוצים לעודד עישון. ואז בעצם אנחנו בוחרים בין שמן לבין שימוש במשאף. כמו שאמרתי 3 צורות מתן. תפרחות שאפשר לעשן כסיגריה או במכשיר אידוי. שמנים והשימוש בעצם במשאב.

כאן מצטרפות כל מיני אמונות לגבי התועלת. את יודעת, בשמן זה יעיל פחות, בתפרחת זה יעיל יותר, אם את לוקחת כבר, קונה מהחברה את הסיגריות המגולגלות שתדעי שאת קונה את הסחלה של הצמח. איך את מסתדרת עם האמונות האלה כשהן מגיעות אלייך?
קודם כל הן מגיעות תמיד. זאת הפגישה הכי ארוכה. לנסות להסביר, לנקש את העשבים ולנסות להסביר. יש גם מטופלים שעשו איזשהו ניסיון לא מבוקר, ללא וכאילו איזושהי תופעת לוואי איומה והם ממש בחשש עכשיו מה יקרה? כל צורת טיפול צריך לתת לה את ההדרכה הייעודית לה. אחד הדברים החשובים בתפרחות זה לא לערבב עם טבק.

רגע אבל אם הם מעשנים, אנשים שגם במקביל מעשנים סיגריות, למה לא לערבב עם טבק?
אז אני אסביר. 2 סיבות עיקריות. 1. הטבק נשרף בטמפרטורה שונה מהקנאביס והוא שורף חומרים פעילים שכנראה יעילים עבור הגוף שלנו שלא יגיעו אלינו כי ערבבנו בטבק. דבר שני, יותר חשוב. התפרחת נשרפת הרבה יותר מהר כשיש טבק בפנים, זאת אומרת זה ייגמר יותר מהר. חולה חוזר אליי, אומר לא מספיק לי, שאלה ראשונה אתה מערבב בטבק?

האם ערבבת?
כן. אז תפסיק. זה לא טוב.

אבל אז הם אומרים אבל זה קשה לי.
שורף לי. למה? כי כשאתה מעשן סיגריה רגילה יש בפנים חומרים שמונעים את הצריבה בגרון. אז אחד הדברים הכי חשובים.

זה אחד מהדרך של חברת הטבק למכר אותנו לסיגריות.
נכון. אז הדרכה חשובה. קודם כל כדי להימנע מצריבה בגרון צריך לשתות כמה לגימות של משהו קר לפני וזה מונע את הצריבה. ואת השיעול. אחד הדברים החשובים חולים חוזרים אומרים: "אני נורא משתעל". אוקי, מה אמרנו לגבי זה? צריך לשאוף לא עמוק מדיי לא חזק מדיי, אין צורך בזה. שאיפה רגילה ואז אתה הרבה פחות תשתעל.

עד כמה הדוק הקשר עם הפציינט בתוך התהליך של ההדרכה והליווי? אני מניחה שמן הסתם בשבועות הראשונים יותר הדוק אבל אחר כך?
אז יש לנו תוכנית. בתוכנית מה שקורה זה שהמטופל מקבל את הרישיון מגיע להדרכה ראשונה שהיא הדרכה בעצם פרונטאלית. זה על יבש כמובן אנחנו לא מעשנים. אבל יש הדרכה לאיך לשלב את כל הטיפול התרופתי בכאב. רוב המטופלים שלנו הם מטופלי כאב. הם הרבה פעמים רוצים לקחת את שקית התרופות לזרוק אותה לאסלה ולהוריד את המים. רק עצם הבעיה הזאת יכולה לגרום להמון תופעות לוואי, אז קודם כל עושים תוכנית על איך נתחיל בהמשך להפחית את התרופות לכאב בצורה ירידה הדרגתית אחרת אנחנו יכולים לגרום גם לבעיה. בשלב הבא יש לי שיחה קבועה עם המטופלים בכל יום ראשון. שיחה טלפונית. בכל השבועות הראשונים. כל יום ראשון. למטופלים יש את הטלפון שלי, יש להם את המייל שלי, הם יכולים לפנות גם באמצע השבוע אם משהו דחוף. ואנחנו בעצם קובעים תוכנית למשך 7 ימים. מהשיחה האחרונה ביום א' עד השיחה הבאה, כאשר ככלל אצבע אנחנו מנסים לעלות בהדרגה את המינון אם יש צורך. ואם יש תופעות לוואי חוזרים למינון הקודם ועוצרים ומחכים מנסים לתת לגוף להתרגל עד יום א' הבא. זאת בעצם התוכנית. ברוב המטופלים אנחנו מגיעים לאיזשהו שיפור, שינוי דיי מהר בין שבועיים ל-3-4 שבועות. מטופלים שלא מסתדרים הם בדרך כלל כאלה שלא מסתדרים ממש בהתחלה. ואז אנחנו בעצם שוקלים יחד עם הרופא המטפל האם צריך להחליף את צורת השימוש? זאת אומרת, למשל, יש שימוש בשמנים. השימוש בשמנים הוא נשמע קל למטופלים. הם רוצים רק שמן. לא צריך לעשן, לא צריך לגלגל, לא צריך מכשיר אידוי, אבל מטופלים לא כל כך מכירים ומבינים את המהות של השימוש בשמן. למשל, מטופלים שסובלים מבחילות כתוצאה מתרופות או נגיד מטיפולים כימותרפיים. הם מטופלים שאם הם ייקחו שמן מאחר ושמן הוא לא נספג בחלל הפה ב-99 אחוז הוא נספג רק אחרי בליעה במערכת העיכול. הוא עובר גם שינויים בכבד. הוא עלול גם להחמיר בחילה. אז למשל אנשים עם בחילה לא יעיל עבורם בדרך כלל להתחיל טיפול בשמן. לפעמים מתעקשים, ואנחנו מתחילים ומבינים את זה. הרבה מאוד מטופלים שיש להם בעיות ספיגה של מערכת העיכול אחרי ניתוחים הם מטופלים שיספגו הרבה פחות טוב את השמן ולכן צריך לשקול את הנושא הזה. מטופלים שיש להם בעיה עם טעם בפה, השמן יש לו טעם יש משהו שהוא מאוד, שאיכשהו גילינו רק בשנים האחרונות כשהחברות החלו לעשות בעצם מיצוי של הקנאביס על בסיס של שמנים שונים, זאת אומרת אתה יכול לגשת לבית המרקחת ולקנות על בסיס קוקוס, על בסיס דקל, שמן דקל, על בסיס שמן זית, על בסיס שמן…

בתכלס יש לזה משמעות?
אנחנו לא בדיוק יודעים אבל אנחנו רואים שיש אנשים…

שמגיבים אחרת לאלה ולאלה?
לא. שמרגישים רע עם שמן צמחי מסוים או לחלופין, יש אנשים שיש להם למשל רגישות לשמן זית. או בכלל לזיתים. אז אנחנו מקפידים מאוד לפני בחירת המוצר למשל אם רוצים לבחור שמן, אז קודם כל אנחנו מוודאים שאתה יודע שאין לך רגישות לשמן זית, שמן קוקוס, שמן דקל אף אחד לא ממש יודע. כי זה לא מוצר שמשתמשים בו הרבה. אבל צריך לוודא את זה.

אם אני לוקחת את מירי של לפני 12 שנה
שלא ידעה כלום, שלא ידעה שיש לזה ריח.

ומפגישה אותה עם מירי של היום מה היית אומרת לה?
אני הרבה פעמים אומרת שאם מישהו היה מספר לי אז שזה יהיה אחד העיסוקים המרכזיים שלה, היום ליווי והדרכה למטופלים אז הייתי שולחת אותו לפסיכיאטר המחוזי הקרוב למקום ביתו. שיעשה לו מה שהוא חושב שצריך לעשות עם חולים. למדתי המון. ויש לי קורס שאנחנו מעבירים מטעם בית הספר לכאב. במהלך השנים עסקתי בכל המחקרים במשאף ושם אנחנו יכולים קצת לתת מענה הרבה יותר טוב כי אנחנו בעצם כן יודעים כל הזמן באופן תדיר איזה מינון ניתן ואנחנו יכולים לנהל את הטיפול טוב יותר. העתקתי את המערך של רמב"ם לחברת סיקיי שזה מבחינתי הישג מאוד מאוד גדול לקחת חברה מסחרית ולשכנע שבלי אחיות אי אפשר לטפל במטופלים. זה אחד הדברים שאני יותר גאה בהם, גם בזה שהצלחתי לשכנע את רמב"ם שצריך לפתוח מרפאת אחות למטופלים אני מאוד גאה. אבל גם בזה, אני מאוד גאה. ואני חושבת שאי אפשר כמו שאי אפשר לקבל טיפול כימותרפי, אי אפשר לקבל טיפול ביולוגי בלי שמישהו הדריך אותך. מה יהיו תופעות הלוואי? איך לוקחים? מתי לוקחים? אי אפשר. זה בעיה.

מאוד משמעותי. אין ספק. מירי אוגינץ תודה רבה.
תודה רבה לינוי.

ועכשיו נעבור לפינתנו מידע מועיל למטופל המתחיל, שתגיש לנו רוני כץ עמיחי סמנכ"לית שיווק ומכירות של קרונוס ישראל.
מידע מועיל למטופל המתחיל, והפעם מתי צריך לחדש רישיון? מטופלים רבים לא יודעים מתי הם צריכים לחדש את רישיון הקנאביס הרפואי שלהם, ואיך הם יכולים לעשות את זה? תוקף רישיון הקנאביס הרפואי הוא בדרך כלל לחצי שנה. את חידוש הרישיון כמו גם חידוש המרשם, יש לבצע בפגישה עם הרופא המומחה המטפל שתחום ההתמחות שלו תואם את ההתוויה הרפואית. כלומר, את המצב הרפואי הרלוונטי בגינו קיבלתם את ההיתר לתחילת הטיפול. בנוסף, ניתן גם להגיע ישירות לאחד מהרופאים המוסמכים לאשר רישיון לקנאביס רפואי במקום. את רשימת הרופאים ניתן למצוא באתר משרד הבריאות. ולסיום, עוד טיפ חשוב, לכו להתייעץ. מניסיוננו אנחנו יודעים שלמטופלים יש שאלות. אבל הם חוששים להתייעץ ומתביישים לשאול בכל שאלה, פנו לרופא או לרוקח. הם שם בשבילכם.

תודה רוני. בפרק הזה שמענו על חשיבות ההדרכה והשימוש הנכון בקנאביס רפואי. לא כל אדם שמקבל רישיון להשתמש בקנאביס יודע בכלל איך לקחת אותו וכדי לקבל את הטיפול המיטבי צריך הדרכה וליווי צמוד של אנשי מקצוע שהוכשרו לזה. צריך לתאם ציפיות, להגדיר מטרות. לסמן יעדים עם המטופלים, זה צעד כדי ליצור קרקע טיפולית פורייה ויעילה. תודה רבה לכם שהאזנתם לזמן קנאביס לפרקים נוספים הצטרפו אלינו בספוטיפיי ובאפליקציות הפודקאסטים המוכרות.

זמן קנאביס – זה הזמן לדבר על קנאביס רפואי וכל מה שחשוב לדעת. בהנחיית לינוי בר גפן ובשיתוף פיס נטוראלס. הפודקאסט כולל תוכן מקצועי מגוון על הביטים שונים של עולם הקנאביס הרפואי. האמור בפודקאסט הוא באחריותו הבלעדית של המומחה המרצה בלבד. לקרונוס אין כל חלק או מעורבות באמור בפודקאסט. ו/או אחריות לגבי האמור בו. קרונוס אינה אחראית על התכנים בפודקאסט, מקורותיהם, נכונותם, או שלמותם. על מנת לבדוק אם התכנים מתאימים לצרכיך האישיים יש להיוועץ ברופא ו/או ברוקח למטרות שימוש, תופעות ליווי ואינטראקציה עם תכשירים אחרים. הפודקאסט אינו ולא נועד להיות ייעוץ רפואי מכל סוג שהוא. ואינו מהווה תחליף להתייעצות עם רופא ו/או רוקח. הוקלט באולפני אדיו בשיתוף Spotify ישראל.

הצהרה משפטית
תוכן אתר זה נועד למטרות מידע בלבד, לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי, לאבחנה או לטיפול מקצועי ואינו מחליף אותם. הנתונים באתר אינם תוצאות של מחקרים ו/או ניסויים, ואין להשתמש בהם לכל מטרה שהיא.
לתמיכה ויצירת קשר
הצהרה משפטית
תוכן אתר זה נועד למטרות מידע בלבד, לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי, לאבחנה או לטיפול מקצועי ואינו מחליף אותם. הנתונים באתר אינם תוצאות של מחקרים ו/או ניסויים, ואין להשתמש בהם לכל מטרה שהיא.
לתמיכה ויצירת קשר