פודקאסט זמן קנאביס

לחיות לצד הטראומה- PTSD על רקע פגיעה מינית

עבור רובנו הביטוי PTSD, המוכר לנו בשם "פוסט טראומה", מזוהה בעיקר עם אלו שנפגעו בקרב, אבל הקשת של נפגעי פוסט טראומה רחבה הרבה יותר. זווית פחות מדוברת, אבל נפוצה וכואבת לא פחות, היא פוסט טראומה על רקע של פגיעה מינית. בפרק זה, לינוי בר-גפן משוחחת אופק ביטון, שבגיל 18 עברה פגיעה מינית שהשאירה אותה עם צלקות בנפש ועם PTSD. אחרי שנים של סבל וכאב היא מצאה מזור בזכות הטיפול בקנאביס הרפואי, שאמנם לא מרפא את הטראומה אבל מקל על ההתמודדות איתה. היום אופק היא סטודנטית למדעי התנהגות עם התמחות בקנאביס רפואי, המקווה להעלות את המודעות ליעילות הטיפול בקנאביס רפואי, עבור נפגעות ונפגעים נוספים המשוועים לחיות לצד הפגיעה ולשוב לחברה.
10.05.22
אופק ביטון

תמלול הפרק

עבור רובנו הביטוי PTSD, המוכר לנו בשם "פוסט טראומה", מזוהה בעיקר עם אלו שנפגעו בקרב, אבל הקשת של נפגעי פוסט טראומה רחבה הרבה יותר. זווית פחות מדוברת, אבל נפוצה וכואבת לא פחות, היא פוסט טראומה על רקע של פגיעה מינית. בפרק זה, לינוי בר-גפן משוחחת אופק ביטון, שבגיל 18 עברה פגיעה מינית שהשאירה אותה עם צלקות בנפש ועם PTSD.

אחרי שנים של סבל וכאב היא מצאה מזור בזכות הטיפול בקנאביס הרפואי, שאמנם לא מרפא את הטראומה אבל מקל על ההתמודדות איתה. היום אופק היא סטודנטית למדעי התנהגות עם התמחות בקנאביס רפואי, המקווה להעלות את המודעות ליעילות הטיפול בקנאביס רפואי, עבור נפגעות ונפגעים נוספים המשוועים לחיות לצד הפגיעה ולשוב לחברה.

זמן קנאביס – זה הזמן לדבר על קנאביס רפואי וכל מה שחשוב לדעת. בהנחיית לינוי בר גפן ובשיתוף פיס נטוראלס.

בפרק זה, לינוי בר-גפן משוחחת אופק ביטון, שבגיל 18 עברה פגיעה מינית שהשאירה אותה עם צלקות בנפש ועם PTSD.

תמלול הפרק

שלום לכם ותודה שבחרתם להאזין לפודקאסט שבו נדבר על היבטים שונים של עולם הקנאביס. בזמן קנאביס נשוחח עם מומחים שיספרו לנו כל אחד מהזווית שלו על יכולות הטיפול של זני הצמח, על החשיבות של הגידול, של האריזה. בעצם על כל מה שהמטופלים זכאים לדעת אבל לא תמיד מקבלים את המידע הזה. בעונה הקודמת עסקנו באחד הפרקים בהשפעה הטיפולית של קנאביס על נפגעי פוסט טראומה, PTSD. דיברנו בעיקר מהזווית של הלומי הקרב, חיילים לשעבר שנלחמו או חלילה גם אזרחים שנפגעו בפיגועים, ונותרו עם החוויה הקשה הרגשית ומצאו מזור בשימוש בקנאביס רפואי. ואז כתבה לי בחורה צעירה בשם אופק ביטון, שהיא הקשיבה לפרק, ואמרה, רגע, רגע. מה עם הזווית שלנו נפגעות ה-PTSD של תקיפה מינית? אז החלטנו להקדיש את הפרק הזה לנפגעות הפוסט טראומה של התקיפה המינית ולהשפעה של השימוש בקנאביס רפואי הטיפולית, ההשפעה הטיפולית עליהן. שלום אופק ביטון.
שלום לינוי

כשכתבת לי את זה כתבת בעצם משתי זוויות. גם מהזווית של מי שנפגעה, וגם מהזווית שמי שבעצם היום מתעסקת בלטפל בנפגעות. נכון?
נכון. בעצם עוד לא בתחום הטיפול אבל מקווה מאוד להיות. אז אני בעצם עברתי פגיעה מינית בגיל 18. רציתי להגיע לקניון, פספסתי את האוטובוס ועבר מישהו שלמד איתי בתיכון. לא הכרנו יותר מדיי. הוא שאל לאן אני צריכה? והציע לי טרמפ. כל הדרך הייתה מוזרה והבהרתי שיש לי חבר. הגענו לקניון, הוא חנה וקרה מה שקרה. בעצם אני לומדת כרגע בחוג למדעי התנהגות עם התמחות בקנאביס רפואי.

רגע עשית כבר קפיצה דיי גדולה בזמנים.
נכון.

קרה מה שקרה, כמה שנים עברו מאז?
זה קרה ב-2013.

אנחנו מדברות על כמעט עשור.
כמעט עשור.

זה לא הטרדה. זו תקיפה מינית.
זו תקיפה.

את רגשית מה עוברת?
אז בעצם המון זמן גם לא דיברתי על זה. מאוד שמרתי את זה לעצמי. הייתי מאוד עצבנית, התקפי זעם, צעקות, חסרת סבלנות, לא בן אדם שקל לדבר איתו. בעצם בצבא רק אבחנו לי את התקפי חרדה, דיכאון, ואז התחלתי בעצם טיפול.

טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי?
גם וגם. התחלתי בטיפול פסיכולוגי. עברתי לשיחות בקבוצה. ואחר כך בהמשך גם נפגשתי עם פסיכיאטר. הפסיכיאטר הביא לי כדורים.

איזה?
סרנדה. מקבוצות ה- SSRI בעיקר. החוויה של הפסיכיאטר והכדורים הייתה באמת נוראית.
למה נוראית? הרגשת שהוא לא מבין על מה את מדברת ושולח אותך לפתרונות הנישתיים? הקבועים? הישנים יותר?
בדיוק. הוא באמת לא היה קשוב לי. לא היה קשוב לרצונות שלי. הוא כל הזמן העלה לי את המינון כשאמרתי לו שאני לא מרגישה שיפור. הייתה לי עייפות קיצונית הייתי נרדמת מול המחשב באמצע היום.

תופעות לוואי של הכדורים?
כן. זה היה תופעות לוואי מהכדורים. וכל פעם שהמינון עלה התופעות לוואי החמירו.

זאת אומרת במקום שמצבך ילך וישתפר הוא הלך והדרדר?
בדיוק. הלך והדרדר.

באיזה שלב את אומרת רגע. הכיוון הזה, די. ניסינו אותו הוא לא עובד לי. אני רוצה לנסות כיוון אחר. ואז את מגיעה לקנאביס הרפואי. איך זה מתרחש?
זה בעצם קרה רק באזרחות בעצם. הלכתי לפסיכולוג ופסיכיאטרית גם באזרחות אחרי שהשתחררתי. ונחשפתי לקנאביס דרך חבר של חבר. ניסיתי פעם אחת.

שהכיר את זה מטיפול ב-PTSD של הלומי קרב? או מכיר את זה מהחבר'ה?
טיפול עצמי שהוא עשה את זה בשביל עצמו אחרי שעבר איזושהי טראומה לא קשורה להלם קרב או משהו כזה. אבל, כן עזר לו לטפל בעצמו. אז בעצם הגעתי לקנאביס דרכו. ניסיתי פעם אחת. והצלחתי לישון במשך לילה שלם זה היה מדהים באותה תקופה.

כי עד אותו זמן לא הצלחת לישון בכלל?
לא הצלחתי להירדם. היה לי מאוד מאוד קשה לישון לילה שלם. היה לי סיוטים. הייתי קמה ומתעוררת וממש ממש קושי להירדם.

אופק את בחורה צעירה בת 26 עד אותו רגע לא ידעת על קנאביס רפואי? זה נורא מפתיע אותי. כי היינו מצפים מבחורה כל כך צעירה שהיא לא תתנסה בקנאביס בהקשרים רפואיים אז בטח תתנסה בו דרך הקשרים חברתיים?
אז באמת הסביבה שלי הייתה נטולת קנאביס. הכרתי קנאביס כסמים BIG NO NO, לא נוגעים בזה. זה לא חוקי. זה אסור. לא היה שום ידע לגבי קנאביס רפואי. לא הכרתי את זה. לא היה מי שיסביר לי על זה גם.
זאת אומרת זה לא איזה פתרון שנגשת אליו בקלות דעת, היו לך את העכבות שלך בקשר לזה?

לחלוטין. לחלוטין. אני מבחינתי זה היה הדבר האחרון שרציתי. זה היה אחרי שבאמת מיציתי את כל עניין הכדורים ולא רציתי להרגיש כמו שאני מרגישה יותר. ובאמת הגעתי לקנאביס מתוך לא רצון שלי.

מתוך ייאוש?
מתוך ייאוש. בדיוק. מתוך תסכול מאוד מאוד גדול. מאוד נלחמתי בזה. מאוד האשמתי את עצמי על זה שעכשיו אני צריכה סמים. ולמה סמים? ואיך זה מה שיעזור לי? מאוד כעסתי על עצמי שהגעתי למצב הזה בכלל.

אז את מתחילה להשתמש בקנאביס רפואי ואמרת כבר על ההתחלה שהרגשת שיפור באיכות השינה. איפה עם הזמן ראית שיפורים נוספים?
אז בעצם הפגיעה היא מאוד מורגשת בכל התחומים החברתיים, אצלי לפחות. מאוד היה לי קשה לצאת מהבית, ליצור אינטראקציות. לבצע דברים שאנשים רגילים שבנות בגילי באמת רגילות לעשות, ולחיות.

דברים שהיית מסוגלת לעשות בקלות לפני הפגיעה לא?
הרבה יותר בקלות, כן.

אז את ראית שאת מצליחה לתקשר חברתית יותר טוב, לתפקד חברתית יותר טוב, מה לגבי למשל אותם התקפי חרדה? דיכאון? ראית השפעה גם על זה?
אז כן. מבחינת ההתקפים עד היום ההתקפי חרדה לא באמת עברו. זה לא משהו שנעלם. אבל התדירות שהם באים הרבה יותר נמוכה.

והעצימות?
העצימות גם הרבה יותר נמוכה בגלל שגם אני כבר מרגישה, אני מכירה את עצמי מספיק טוב כדי לדעת מתי זה מגיע. להרגיש את עצמי לפני ולדעת להרגיע את זה לפני. פשוט למנוע את זה אפילו.

את היום מקבלת קנאביס רפואי ברישיון?
ברישיון, כן. משנת 2019 בעצם קיבלתי את הרישיון.

היה קל לקבל את הרישיון?
לא. התהליך הזה היה מאוד מאוד מתסכל. מלווה בייאוש גם מאוד גדול.

למה מה קרה בתהליך?
בעצם פוסט טראומה צריך לקבל רישיון דרך פסיכיאטר. ולהגיע לפסיכיאטר שמנפיק קנאביס רפואי זה באותה תקופה היה מאוד מאוד קשה. אני מדברת איתך על שנת 2018-2017.

לא הרבה זמן אחורה.
לא הרבה זמן אחורה, אבל היו כל כך הרבה דברים משמעותיים באותן תקופות.

אז התקשית למצוא פשוט מישהו שבכלל יאפשר?
נכון. התקשיתי מאוד למצוא מישהו שבאמת יאפשר וינפק קנאביס. ובנוסף לזה גם אחרי שמצאתי פסיכיאטרית שמנפקת קנאביס הייתי צריכה להגיע אליה עם מסמכים. עם תיק מסמכים מאוד מאוד גדול של אישור ניפוק תרופות מהשנה האחרונה למרות שאני בכלל לא לוקחת כדורים פסיכיאטרים.

אבל לקחת?
לקחתי. אבל בצבא. ואז באותה תקופה ועכשיו אם אני רוצה לעשות חידוש אני עדיין צריכה להביא את אותם הטפסים. אז החידוש ניפוק תרופות, אישור מהרופא משפחה גם שאין בעיה שאני אמשיך להשתמש בקנאביס. ואישורים מהפסיכיאטר או פסיכולוג שאני יכולה באמת להמשיך. וברישיון דורשים גם המשך מעקב של פסיכיאטר כל 3 חודשים. זה מאוד קשה למצוא פסיכיאטר שגם מתעסק בקנאביס גם דרך הקופה. ומישהו שבאמת מאמין בזה.

למה שמעת מפסיכיאטרים שפנית אליהם "אני לא ממליץ על הטיפול הזה" ?
אני יכולה להגיד כשניסיתי לחפש פסיכיאטר, אז נכנסתי באמת לרשימה של משרד הבריאות. המון טלפונים לא ענו לי בכלל. וכשענו אז אמרו שהם בכלל לא מתעסקים בזה. אין להם מושג מאיפה קיבלתי את המספר. למצוא מישהו שיעזור וידבר את זה. בשביל המטופלים זה מאוד לא קל כרגע.

אז התחלת את הטיפול, ראית שהוא משפיע עלייך לטובה שהוא מפחית את החומרה של ה-PTSD מה הוביל אותך אחרי זה גם לבוא ולהגיד רגע, אני לא רק רוצה להיות בצד של מי שמקבלת את הטיפול אני גם רוצה להיות בצד שמטפל?
בעצם אחרי שתקופה מאוד ארוכה חוויתי את הצד הזה של להיות מטופלת של להבין מה זה להיות צריכה להוציא עכשיו רישיון או לחדש מרשם ולהיכנס ללחץ כל סוף חודש. והבנתי שצריך לעשות שינוי. משהו צריך להשתנות. והחלומות שלי היו מאוד גדולים רציתי לבוא ולשנות את היק"ר מבפנים ולשנות את כל הבירוקרטיות אני מבינה שזה דבר שהוא מאוד מאוד מסובך היום. אז אני כן מחפשת לעשות את השינוי הזה. אבל בחיים של אנשים. אני מאוד רוצה לעזור לאנשים בעזרת הקנאביס אני חושבת שיש לו סגולות רפואיות מדהימות בתור צמח שאפשר באמת להפוך אותו לאיזה משהו מסודר. לאיזה תרופה. גם מבחינת רוקחות וגם מבחינת טיפול תרופתי שאפשר להפיק ממנו.

תספרי אז על מה את לומדת בעצם?
אז בעצם ההתמחות שלנו בקנאביס היא על קנאביס רפואי זה באמת על כל הביולוגיה של הצמח, על בוטניקה על איך הוא בנוי, ההשפעות שלו, על הדרך שהוא משפיע על הגוף ועל התודעה. מאוד מרתק.

ובטח כשהסתכלת סביבך מי לומד איתך, ראית גם נשים נוספות עלה על דעתך לשאול אותן האם גם אתן הגעתן עם סיפור דומה לשלי?
האמת שלא.

זה לא פתיח טוב לשיחות בדרך כלל. תגידי אני פה על רקע של PTSD מה קורה איתך אחותי? זה לא החומר שממנו מורכבות מסיבות מוצלחות אבל עדיין האם באמת נתקלת בבנות נוספות שחוו את אותה חוויה וגם השתמשו בקנאביס רפואי ומצבן השתפר?
אז בתחום של PTSD באמת עוד לא הכרתי מישהי נוספת.

כי אני הכרתי אגב.
מעניין איך שאני לא הכרתי. יש חברה שלומדת איתי שמטופלת בקנאביס בתחום של כאב. היא גם מטופלת מגיל מאוד מאוד צעיר ואני יכולה להגיד שגם החיים שלה ממש ממש השתפרו. הכאבים שלה הופחתו והיא מצליחה באמת לתפקד יחד עם הקנאביס שזה מדהים.

אבל כאן זה מעניין כי באמת כשדיברנו באותו פרק על PTSD והשימוש של קנאביס ב-PTSD לא עלה על דעתי אפילו לחשוב על זה בהקשר של פוסט טראומה מתקיפה מינית. ואמרתי אחרי זה קצת בעטתי בעצמי כשבאת וניערת אותי ואמרת רגע, מה איתנו? אמרתי לעצמי אם אני לא חשבתי על זה בהקשר הזה, שזה נושא שהוא קרוב לליבי. אז מה זה אומר על מה ששאר הציבור יודע על האפשרויות של טיפול בנפגעות תקיפה מינית באמצעות קנאביס? ואני תוהה באמת כמה בינינו היו יוצאות נזכרות מהטיפול בזה, ובעצם אולי לא יודעות או לא מחוברות לסוג הזה של טיפול.
אני חושבת שזה בדיוק הסיבה שהסכמתי גם לבוא ולהתראיין. כי הנושא הזה באמת לא מדובר מספיק הנושא הזה של פגיעות מיניות הוא נושא שמלווה בכל כך הרבה אשמה ובושה וגם לבוא ולדבר פה על זה זה לא משהו שהוא קל ולא עשיתי את זה בקלות ראש. אבל גם העניין הזה של ה-ME TOO כל התנועה הזו שעכשיו מאוד מאוד חזקה, אני חושבת שהמודעות לדבר הזה מאוד עולה בשנים האחרונות וכשיש מודעות לבעיה אני חושבת שגם צריך להיות מודעות לפתרונות. כמובן שקנאביס יש לו את המקום שלו ואת הכבוד שלו ויש את הדברים המסוכנים וגם יש נשים שזה עושה להם מאוד רע וזה מכניס אותם לחרדות. אני חושבת שגם חשוב להגיד את זה. אבל יש המון תועלת שאפשר להפיק ממנו. אני זה שיפר לי את החיים בצורה משמעותית. בלעדיו באמת אני לא חושבת שהייתי בכלל הולכת ללימודים. אני לא חושבת שהייתי מצליחה לקיים חיי חברה.

לשקם את החיים שלך בעצם?
בדיוק. לקיים חיים כמו שאני חיה היום.

אמרת שגדלת בסביבה שבה קנאביס הוא בטח לא הקו הראשון ולא הקו השני של שום טיפול ושום דבר. אז איך מגיבה החברה הזו, הבית, המשפחה, ההורים לזה שאת מטפלת בקנאביס רפואי?
אז ההורים שלי הם מאוד מאוד אוהבים אותי. הם מאוד תומכים בי ומאוד חשוב להם שאני אהיה מאושרת שיהיה לי טוב.

אני מריחה "אבל" מגיע.
אבל, התחום הזה של קנאביס זה סמים.

מבחינתם?
זה סמים מבחינת אבא שלי לפחות.

הם לא הצליחו להשתכנע בזה שזה מועיל לך?
אני בטוחה שהם יותר מבינים כמה זה עוזר לי עכשיו. את יודעת, קיבלתי את הרישיון מ-2019 וזה היה ואוו זה היה כזה ממש סיפור מפוצץ בבית. אבל עכשיו אני יכולה להגיד שהנושא הרבה יותר פתוח. ואני בטוחה שעדיין את יודעת, קשה להם לראות שאני באמת הולכת לכיוון הזה. אבל גם הרעיון של ללכת ללמוד תואר עם קנאביס זה בעצם עלה—

לא חלומה של אמא יהודייה השמרנית?
אז בדיוק האמא הזאת שהתקשרה אליי ואמרה יש תואר עם קנאביס ואני יודעת שזה מעניין אותך. אולי תבדקי?

די. אמא שלך היא זו ששלחה אותך לשם? די. איזה קטע.
אמא שלי. ממש. ואז הרגשתי שיש לי את האישור של אמא שזה בסדר, שאני מתעסקת בכל הדבר הזה. אמרתי יאללה אני אברר.

והיית מסוגלת לעשן לידה?
עד היום אני לא מעשנת לידם.

אקמול לידם את כן תיקחי אבל זה לא?
אני מכבדת אותם כמו שהם רוצים שאני אכבד אותם. דברים שהם יקבלו אותם בעין קצת פחות נעימה אני מעדיפה שלא לעשות אותם לידם. הם כן יודעים שאני מעשנת זה כבר נושא שהוא מדובר.

אני יכולה להניח שגם בבתים ליבראליים יותר זה לא עבר חלק. אני עד היום חמותי שתחיה, אני מאוד אוהבת אותה, אישה עם ראש פתוח, בן הזוג שלי מטופל בקנאביס רפואי אנחנו לא מעיזים להראות לה את זה. נורא קשה לשנות את התפיסות התרבותיות של אישה אולטרה ליברלית. לא תגידי עכשיו מישהי מאוד מיושנת בתפיסות שלה. אופק ביטון אני רוצה מאוד להודות לך גם על המידע וגם על המוכנות לשתף. וגם על זה שהארת את עינינו.
תודה רבה.

עכשיו אנחנו עוברים לפינתנו מידע מועיל למטופל המתחיל שתגיש לנו רוני כץ עמיחי סמנכ"לית שיווק ומכירות של קרונוס ישראל.

מידע מועיל למטופל המתחיל. והפעם, מה ההבדל בין רישיון לקנאביס רפואי לבין מרשם לקנאביס? שאלה שלא מעט מטופלים שואלים היא, מה ההבדל בין מרשם לבין רישיון קנאביס רפואי. נתחיל בזה שמי שרשאי לקבל טיפול בקנאביס רפואי הוא רק מי שקיבל רישיון לשימוש בנשיאה של קנאביס רפואי מהיחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות. ברגע שיש לכם רישיון תוכלו לקבל את המרשם שכולל את אחוז החומרים הפעילים עליהם הרופא ממליץ ואת המימונים המומלצים לטיפול. נכון להיום אחוז החומרים הפעילים מופיע על גבי הרישיון. ולרוקח יש אפשרות במצבים מסוימים לנפק לכם מוצר קנאביס רפואי עם אחוזים שונים. אם במהלך הטיפול הבנתם אחרי התייעצות עם הרופא שאתם צריכים לקבל טיפול עם אחוזי THC ו-CBD אשר שונים מאלו המצוינים ברישיון ובמרשם הרופא שלכם יגיש למשרד הבריאות בקשה לעדכון הרישיון. ולסיום עוד טיפ חשוב. לכו להתייעץ. מניסיוננו אנחנו יודעים שלמטופלים יש שאלות. אבל הם חוששים להתייעץ ומתביישים לשאול. בכל שאלה פנו לרופא ולרוקח. הם שם בשבילכם.

תודה רוני. בפרק הזה שמענו על הקשיים וההתמודדות עם זיכרונות טראומתיים של פגיעה מינית מה שמוביל לאבחנה רפואית של PTSD. קנאביס לא יכול לרפא את הטראומה. אבל הוא כן יכול להקל על ההתמודדות איתה. עם התסמינים שלה. הוא מאפשר חידוש של עשייה. הוא מחזק את הביטחון האישי הוא מסייע לשקם את הקשרים החברתיים. הוא פשוט מסייע למטופלים ולמטופלות לעבור את היום בלי לתת לטראומה לנהל כל דבר. זה עולם ומלואו עבור מי שסובל וסובלת מפוסט טראומה ומשוועים ומשוועות לפתרון. תודה רבה לכם שהאזנתם לזמן קנאביס. לפרקים נוספים הצטרפו אלינו ב-SPTOIFY ובאפליקציות הפודאקסאטים המוכרות.

הצהרה משפטית
תוכן אתר זה נועד למטרות מידע בלבד, לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי, לאבחנה או לטיפול מקצועי ואינו מחליף אותם. הנתונים באתר אינם תוצאות של מחקרים ו/או ניסויים, ואין להשתמש בהם לכל מטרה שהיא.
לתמיכה ויצירת קשר
הצהרה משפטית
תוכן אתר זה נועד למטרות מידע בלבד, לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי, לאבחנה או לטיפול מקצועי ואינו מחליף אותם. הנתונים באתר אינם תוצאות של מחקרים ו/או ניסויים, ואין להשתמש בהם לכל מטרה שהיא.
לתמיכה ויצירת קשר