היתרונות של שינוע מוצרי קנאביס רפואי באריזות קשיחות
טיפול בקנאביס רפואי מעלה אתו חששות רבים שנובעים מסטיגמות, מחוסר ידע וגם מאינטרסים כאלו ואחרים. ד"ר איליה רזניק, מחלוצי תחום הקנאביס בעולם הרפואה בארץ ומהמובילים בעולם, שוחח איתנו בנושא כחלק מסדרת ראיונות על קנאביס רפואי. חלק ג'.
ד"ר איליה רזניק הוא נוירופסיכיאטר, מומחה בתחום הפגיעה המוחית נוירופסיכיאטריה. ד"ר רזניק עבר השתלמות מחקרית ומדעית בארה"ב. בנוסף להיותו פסיכיאטר מבוגרים, ד"ר רזניק מומחה בטיפול במחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון מחלת טורט ואלצהיימר למשל. ד"ר רזניק היה אחראי על תחום החרדה והפוסט טראומה בבתי חולים שונים ואחראי על יחידת מחקר בתחומים הללו.
מה התפיסה שלך ביחס למיקום הקנאביס על קו הטיפול?
"כמו שאמרתי בעבר, מה שקורה כרגע זה שברוב המוחלט של המקרים הרעיון לתת קנאביס למטופל בא מהמטופל ומבני המשפחות שלו. כלומר, נדירים המקרים בהם הרופאים יוזמים מתן קנאביס. נדירים המקרים בהם הרופא אומר שמשפחה שרוב שיטות הטיפול מוצו.", מציין הרופא הבכיר.
"מכיוון שהסטטוס החוקי של הקנאביס הוא 'סם מסוכן' משרד הבריאות דורש מאיתנו, הרופאים, להסביר לאנשים שזה בכלל לא טיפול, אלא 'משהו' שניתן בהחרגה ועשוי לסמם את האוכלוסיה.", מוסיף ד"ר רזניק. "משרד הבריאות תופס את מקומו כמגן מפני סימום מסיבי של האוכלוסיה במדינת ישראל, מול רופאים שנתפסים כחסרי אחריות. המצב שנוצר הוא שמשרד הבריאות מגביל מאוד את מתן הקנאביס."
עוד מוסיף הנוירופיסכיאטר הבכיר, "משרד הבריאות שם את הקנאביס כקו טיפול חמישי, שישי ושביעי בשלבי הטיפול. יש רופאים כמוני בפורום הקנאביס אותו אני מנהל, שחושבים שאפשר להשתמש בקנאביס בקו הטיפולי הראשון, השני והשלישי ולא לחכות עד מיצוי כל האופציות. זה ההבדל העיקרי בתפיסה שלי כמומחה בתחום הזה לבין אנשי משרד הבריאות."
בכל זאת, יש לא מעט רופאים שמאמינים שצריך לתת קנאביס רפואי רק לאחר מיצוי כל האופציות
"אני רוצה לשאול את הרופאים האלה, למשל, מה אחוז הילדים שחווים פגיעה מוחית כתוצאה ממתן תרופות כמו פנופרביטל? כמה תופעות לוואי תרופות כאלה ואחרות גורמות לאנשים?", מציין ד"ר רזניק. "אני אומר, בואו נדבר על זה. מדובר בתרופות שמביאות תועלת, אני לא שולל את זה, אני לא מאמין שיש רופא שרוצה חלילה לפגוע במטופל שלו, אבל לכל דבר יש מחיר.", מוסיף הרופא הבכיר.
"אם אתה רוצה להעמיד את כל האופציות הקיימות אז אנחנו מגיעים לטיפולים שהם מאוד קשים, מאוד אינטנסיביים, מלווים בהרבה מאוד תופעות לוואי ועם יעילות מאוד נמוכה. כפסיכיאטר אני יכול להעיד שרוב התרופות הפסיכיאטריות לא מגיעות לאפקטיביות של מעבר ל – 50 אחוז, זה הכל.", מציין הנוירופסיכיאטר הבכיר.
"אנחנו לא צריכים לתת לאדם לעבור מסכת עינויים לפני שפותחים בפניו אופציות נוספות, כמו קנאביס. אני מדבר על קנאביס כאופציה ששייכת לעולם הרפואה המשלימה, לא האלטרנטיבית. קנאביס הוא השלמה של האופציות הטיפוליות, אבל רפואה משלימה היא לא קו עשירי.", מוסיף הרופא.
"כשיש כאב גב אנחנו שולחים את המטופל מיד לפיזיותרפיה. פסיכותרפיה לחולים פסיכיאטריים זה קו טיפולי ראשון או שני, כלומר, אנחנו מאמינים שהמקום של רפואה משלימה הוא בקו הטיפולי הראשון או השני וזו האמונה שלי גם בנוגע לטיפול בקנאביס."
עוד אומר ד"ר רזניק, "למה מבקשים חצי שנה או שלוש סוגי פיזיותרפיה לפני שמאפשרים לאדם טיפול בקנאביס? למה לחכות? מה אמור לקרות בזמן הזה? אם אנחנו יכולים להגיע למצב הרבה יותר טוב עם קנאביס תוך חודש ימים, למה חולה צריך לחכות שנה וחצי?"
האם לדעתך רופא צריך להעלות בעצמו אפשרות לטיפול בקנאביס?
"אני מכיר את הגישה של רופאים שלא מעלים בעצמם את נושא הטיפול בקנאביס, ואני מבין אותם לגמרי. גם הם וגם אני למדנו באותם בתי ספר לרפואה, מכירים את אותם ספרים, ועומדים מול אותו מצב חוקי בו נמצא מצח הקנאביס נכון להיום." מציין ד"ר רזניק.
"חשוב לזכור שבנאדם שהתחיל להשתמש בקנאביס זה לא פסק דין לעולם. אנחנו, הרופאים, אמורים ללוות את המטופלים שלנו, לעזור להם וללמוד מהניסיון שלהם, כך שנוכל לעזור גם לאנשים אחרים."
מה אתה חושב על המקום בו טיפול בקנאביס רפואי נמצא היום בעולם הרפואה?
"עד לפני 5 שנים, אם הייתי שואל חברים שלי, רופאי גריאטריה או פסיכיאטרים, האם אתם נותנים קנאביס למטופלים או אם אתם מדברים איתם בכלל על האפשרות הזו, הם היו נרתעים ולא מבינים למה אני מדבר איתם על הנושא הזה בכלל. הם היו מסתכלים לצדדים לראות אם מישהו לא שמע אותנו. הם חשו איום אישי. האסוציאציה הראשונה של רופאים שדיברו איתם על קנאביס הייתה אזיקים. הקונוטציה הייתה קרימינלית לחלוטין, פלילית במלוא מובן המילה, ולכן הרופאים נמנעו אפילו משיחות על קנאביס." מציין הרופא הבכיר.
"מאז, הצלחנו להתגבר על הסטיגמה הזו וב – 5 השנים האחרונות רופאים מסוגלים מנהל איזה שהוא דו שיח מתורבת בתחום הזה, בלי לגלוש לפסים של חששות אישיים."
לצד ההתקדמות, ד"ר רזניק לא חוסך בביקורת, "העמדה של ההסתדרות הרפואית ושל חברות הבת של ההסתדרות הרפואית היא 'תיזהר משימוש בקנאביס'. איך רופא סביר אמור להתייחס? הוא פשוט נמנע מזה."