arrow

סטיגמות הטיפול בקנאביס: שיחה עם הנוירופסיכיאטר ד"ר איליה רזניק

סטיגמות על הטיפול בקנאביס רפואי
טיפול בקנאביס רפואי מעלה חששות רבים שנובעים מסטיגמות, מחוסר ידע ולעיתים גם מאינטרסים כאלו ואחרים. ד"ר איליה רזניק, מרכז העמותה לחקר וטיפול בקנאביס וחבר דריקטוריון באיגוד הבינלאומי לתרופות קנבינואידים (IACM., שוחח איתנו על הנושאים הללו בסדרת ראיונות – חלק א'
סטיגמות על הטיפול בקנאביס רפואי
ד"ר איליה רזניק הוא נוירופסיכיאטר, מומחה בתחום הפגיעה המוחית ובטיפול במחלות נוירופסיכיאטריות. ד"ר רזניק עבר השתלמות מחקרית ומדעית בארה"ב. בנוסף להיותו פסיכיאטר מבוגרים, ד"ר רזניק מומחה בטיפול במחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון מחלת טורט ואלצהיימר. הוא היה אחראי על תחום החרדה והפוסט טראומה בבתי חולים שונים, כמו גם על על יחידת מחקר בתחומים הללו.

מתי נחשפת כרופא לטיפול בקנאביס רפואי?

"בשנת 2008 – 2009, הגיעו אליי למרפאה כמה מטופלים עם פוסט טראומה שביקשו שאני אעזור להם להשיג רישיון לקנאביס", משתף ד"ר רזניק. "לא הבנתי מה הם רוצים ממני. למה הם חושבים שאני אמור לעזור להם להשיג את הסם שלהם? המטופלים לא הבינו למה אני קורא לזה סם, כשקנאביס זה הדבר היחידי שעוזר להם לתפקד.", מוסף הנוירופסיכיאטר הבכיר.
"אני מדבר אתך על אנשים נורמטיביים לגמרי," מוסיף ד"ר רנזיק. "אני זוכר פרמדיק שהיה באינספור פיגועים ובעברו היה גם חובש קרבי. הוא היה פוסט טראומטי לחלוטין ורק קנאביס עזר לו להשתחרר מחלק מהפלאשבקים ומסיוטי הלילה שלו. אבל באברבאנל רשמו אותו כבעל תחלואה כפולה, כלומר, גם פוסט טראומטי וגם 'משתמש בסמים"

אתה אומר בעצם, ששימוש בקנאביס נרשם כהפרעה נפשית?

"כן, קוראים לזה Cannabis use disorder – CUD. זו ההפרעה הכי שכיחה מבין הפרעות השימוש בסמים.", מציין הפסיכיאטר שמלווה מטופלים בתהליך הטיפול שנים רבות. "בסוף יושב מולי אדם שבעזרת הקנאביס מצליח להיות סוציאלי, מצליח לתפקד.", מוסיף ד"ר רזניק. "מטופל סיפר לי שניסו לשלוח אותו לגמילה מקנאביס והוא לא הבין למה רוצים לקחת ממנו את הדבר היחיד שעוזר לו לחיות. כל הדברים האלה יחד עזרו לי בסופו של דבר לגבש עמדה חיובית ביחס לקנאביס.", מדגיש ד"ר רזניק.

באילו אריזות משתמשת קרונוס ישראל לאריזת מוצרי הקנאביס הרפואי?

"אנחנו צריכים להיות מודעים לזה שאנחנו חיים בעולם של דימויים שאנחנו הכנסנו אותם לז'רגון", מציין הרופא הבכיר. "אני לא מאמין במכבסת מילים. קנאביס הוא צמח, הוא לא יודע לאיזו מטרה הוא גדל, וכשמדברים על קנאביס צריך להגיד שמדברים על קנאביס, לטוב ולרע.", מוסיף ד"ר רזניק.
"צריך להשקיע משאבים ואנרגיות בהנחלת ידע לאוכלוסיה, בלהסביר להם מה זה קנאביס, במקום לחלק את עולם הקנאביס לרפואי וללא רפואי. מה שיוצא ממכבסת המילים הזו זה שמי שקיבל קנאביס לטיפול בכאב, מגלה מהר מאוד שזה עוזר לו במסיבה ביום שישי עם חברים.", מסכם ד"ר רזניק את דבריו.

מה משפיע על הסטיגמות של טיפול בקנאביס?

"בעולם הרפואה קיימים נכון להיום שתי תרופות על בסיס קנאביס. כל שאר המוצרים הם קנאביס בו בני האדם עושים שימושים שונים, ואנחנו צריכים להיות מודעים לזה, כי זה מה שצובע מאוד חזק את הסטיגמות לכאן ולכאן.", מציין הרופא. "חולים, רופאים, פוליטיקאים, מקבלי החלטות והציבור הרחב, לכל אחד מהם יש דעה כזו או אחרת המבוססת על דברים שהם שמעו, רצו לשמוע או בחרו שלא לשמוע ביחס לטיפול בקנאביס."