arrow

מה עושים כשיבש לי בפה?

טיפול בקנאביס רפואי יכול לעורר תחושת יובש ודביקות בפה ובגרון, ולמרבה ההפתעה הדבר לא קשור כלל אם הטיפול מתבצע בעישון, אידוי או ספיגה תת לשונית. התגובה הראשונית יכולה להיות נסיון לגמוע כמה שיותר נוזלים – אך הדבר לא בהכרח יעזור ויכול אפילו לסכן אותך. אז למה מתייבש לך הפה, ואיך באמת צריך לטפל בזה?

אז למה לפעמים שאנחנו מעשנים גלילית יבש לנו בפה?

יובש בפה ואזור הגרון מתרחש עקב השפעתם של קנבינואידים רבים על מערכת העצבים הפאראסימפתטית שלך. ליתר דיוק, קנבינואידים בקנאביס הרפואי מגרים את קולטני מערכת העצבים האנדוקנבינואידית שבחצצת בלוטות הרוק בחלק התחתון של הלסת להאט את פעילותה. היות והיא אחראית להפקת שלושת רבעי הרוק בגוף, ההאטה תתבטא בתחושת יובש והפרשת רוק מצומצמת, סמיכה ודביקה.
למרות תחושת היובש, הגוף שלך לא בהכרח יבש – אלה רק בלוטות הרוק שלך.
לכן למרות שחשוב מאוד לוודא ששתיתם מספיק לפני הטיפול כמו בכל יום (וידאתם?), ספיגת נוזלים מוגברת לא בהכרח תעזור לתופעה ובשלב מסוים יכולה אף לגרום להרעלת מים.

אז מה כן יכול לעזור?

1. מסטיקים, סוכריות ושאר פירות

הפתרון היעיל, המהיר והנגיש ביותר להופעת יובש בפה ובגרון אחרי הטיפול הוא לעיסת מסטיק או מציצת סוכריה ללא סוכר. כאשר אנחנו לועסים המוח שולח פקודות למערכת העצבים לייצר עוד רוק כי הוא מאמין שאנחנו צורכים מזון, והטריק הזה יכול לעזור לכם עם תופעת היובש. המלצה שלנו – לכו על מסטיק ללא סוכר המכיל גם קסיליטול שישמור על רמת החומציות בפה שלכם וימנע עששת.
בנוסף למסטיקים ולסוכריות ללא סוכר, גם מציצה של לימון, תפוז או שאר פירות הדר חמוצים יכולה לעשות פלאים עם תופעת היובש בפה ובגרון. כך גם סוכריות גומי חמוצות, למרות שאלו מכילות בדרך כלל ריכוזי סוכר לא מומלצים. בלוטות הרוק מגיבות באופן שונה לטעמים שונים, וטעמים חמוצים נוטים לגרום לייצור מוגבר שלו.

2. מי פה או תרסיס

אם הרקמות הריריות בפה ובגרון שלך מרגישות יבשות, קשיחות או מגורות ולגימת מים דרך קש לא עוזרת, שטיפת חלל הפה עם מי פה מרעננים או שימוש בתרסיס פה יכולים להיות הפתרון שדרוש לך. ברוב מוצרי שטיפת הפה ותרסיסי הפה הנפוצים ברשתות הפארמה השונות קיימים אנזימים ומעשירי לחות שיעזרו להחזיר את החיים לרקמות הריריות ואת תחושת הרעננות לפה שלך.

3. זנים פחות חזקים

אם שני הפתרונות הקודמים לא עזרו, ייתכן שכדאי לך להתייעץ עם הרופא על זנים בעלי ריכוז קנבינואידי נמוך יותר או מינון עדין יותר לכל טיפול, לפחות לתקופות הסתגלות ויובש מוגבר. היות ותופעת היובש לא נגרמת מהעישון עצמו, זה לא משנה אם תחליפו את ערוץ הצריכה שלכם לספיגה תת לשונית או אידוי, אך בהתחשב בסיבה האמיתית להתרחשות – ריכוז קנבינואידי נמוך יותר יכול להקל על אי הנעימות.
כלומר – העשן, האדים או השמן שנמצאים בחלל הפה שלכם לא גורמים לתופעה, אלא הקנבינואידים בתוכם שמשתלבים קודם כל במחזור הדם שלנו בדרכם למוח. מסיבה זו, כנראה שלא משנה כמה תשתו – אתם עדיין תרגישו ביובש.

4. להפחית עם מייבשים נוספים

קפאין, אלכוהול ועישון טבק יכולים לגרום ליובש בריריות הפה ולשינוי בסמיכות הרוק, מה שיכול לחזק אפילו עוד את תחושת היובש שנגרמת לאחר טיפול בקנאביס רפואי. כדי לתרום לתחושת רוויה לאורך זמן, מומלץ לשתות מים בכמות המומלצת ולצמצם במידת האפשר את צריכתם או להפריד אותה עד כמה שניתן מהטיפול.
בנוסף למייבשים הנ״ל, גם תרופות המשפיעות על מערכת העצבים הפאראסימפתטית כמו בנדריל יכולות לחזק את תחושת היובש בפה ובגרון. אם אתם מקבלים טיפול תרופתי העונה להגדרה הנ״ל בנוסף לקנאביס רפואי, החשיבות בהקפדה על הרגלי שתיית מים נכונים גדלה פי כמה מונים. האינטראקציה אמנם לא מונעת מקבלתו או חידושו של רישיון לקנאביס רפואי, אך זכרו: תגובות לוואי יכולות להשתנות ממטופל למטופל, לכן אם אף אחד מהפתרונות לא עזר – אנא פנו לייעוץ רפואי.

לטיפול עם קנאביס רפואי יכולות להיות תופעות לוואי כמו כל תרופה אחרת, ואחת הנפוצות שבהן היא יובש בפה ובגרון.

התופעה נורמטיבית לגמרי לרוב המטופלים, חדשים כותיקים, והיא נפוצה בכל אפשרויות הצריכה, אפילו שעישון לכשעצמו יכול לגרום ליובש נוסף בריריות שנמצאות באזור הפה והגרון גם ללא כל קשר לקנאביס הרפואי. מה שמפתיע עם זאת, הוא שצריכה מוגברת של נוזלים לא בהכרח תסייע לך.