איך דואגים לייצור זני קנאביס רפואי בסטנדרט גבוה?
ייצור זני קנאביס רפואי בסטנדרט גבוה מחייב כניסה לרזולוציות הדקות ביותר בתהליכי העבודה. איך אנחנו בקרונוס ישראל עושים את זה ומה התפקיד של העובדים בשיפור מתמיד של איכות המוצר. סמנכ"לית מערך האיכות של ד"ר ויויאנה בראודה הצטרפה אלינו לשיחה על איכות.
הערכות סיכונים בתהליכי העבודה
"יש שני סוגים של הערכות סיכונים בתהליכי העבודה שלנו", מציינת ד"ר ויויאנה בראודה. "יש הערכת סיכונים ביחס למבנה וניהול הציוד במבנה, ויש את הערכת הסיכונים ביחס לתהליך עצמו, כלומר – איך אנחנו מעבירים את החומר מנקודה א' לנקודה ב', מבלי שיהיה ערבוב בין מנות", מוסיפה ויויאנה.
"איך אנחנו עושים את זה? בחדר התפרחות למשל, אסור שיהיה יותר מזן אחד של קנאביס בחדר. האזור בו הקנאביס מוכנס לתוך צנצנות, כלומר אזור האריזה עצמה, והאזור בו שמים על הצנצנות תוויות ומכניסים אותן לקופסאות, מופרדים", מוסיפה ד"ר בראודה. "עשינו את זה כי בתהליכים האלה יש הרבה מאוד אריזות קרטון, והקרטון מעלה פוטנציאלית את כמות החלקיקים בחדר", מסבירה ד"ר בראודה.
"עומס חלקיקים בחדר יכול לפגוע בדירוג ברמת הניקיון שלנו (ISO 8), אבל יותר קריטי מזה, לפגוע באיכות המוצר, ועל זה אנחנו לא מוכנים להתפשר בשום אופן."
מיפוי וצמצום סיכונים למקסימום האפשרי
"כל תהליך עבודה אצלנו עבר מיפוי של הסיכונים שלו לתוצר", מציינת ד"ר בראודה. "אם הגדרנו שהתפרחות באות ארוזות בשקית אלומיניום, אנחנו רוצים להגיע למצב בו נחליט מתי בדיוק אנחנו פותחים את האריזות, האם אנחנו פותחים אותן בנפרד, חלק אחרי חלק, כמה עמדות וכמה אנשים יכולים להיות באותו מקום כדי לעשות את העבודה בצורה יעילה מצד אחד אבל לא להפריע מצד שני ועוד המון גורמים אחרים", מוסיפה בראודה. "כל הדברים האלה מסוכמים בהוראות עבודה מסודרות שמקבל כל עובד בחברה."
דוגמה לצמצום סיכונים בשלבי ייצור הקנאביס הרפואי
"אם יש לי עמדת עבודה שהכל בה ידני, למשל, עמדת שולחן עם מגש ומאזניים לפריקת התפרחות, ועוד מגש עליו שמים את התפרחות שלא הולכים לאריזה מסיבה כזו או אחרת, אותה תחנה חייבת להיות נקייה כשמגיעים אליה וגם כשעוזבים אותה", מדגישה ד"ר בראודה. "יכול להיות שבבוקר עובד אחד משתמש בעמדה ובצהריים מגיע עובד אחר, אבל העמדה חייבת להיות נקייה תמיד. יש נוהל העברת משמרת מסודר שנקרא Line Clearing, שהעובדים מחויבים לו."
חיוניות התיעוד בכל שלב קריטי בתהליך הייצור
"במקומות הקריטיים, העובד חותם על ביצוע העבודה", מציינת ד"ר בראודה. "למשל, כשעובד שוקל כמות קנאביס על המאזניים, מודפסת מדבקה המציינת את המשקל. אנחנו לא מסתפקים בזה", מסבירה ויויאנה. "העובד צריך לחתום בשמו על כמות הקנאביס אותה הוא שקל, בדיוק כמו שנהוג בעולם הפארמה.
אנחנו לא המצאנו את שיטות העבודה האלה, פשוט העלנו את הסטנדרט של תחום הקנאביס הרפואי למקום בו אנחנו בטוחים שהוא חייב להיות", מוסיפה סמנכ"לית מערך האיכות של קרונוס ישראל. "אני יכולה להגיד שהסטנדרטים שלנו הם בדיוק כמו הסטנדרטים בעולם הפארמה, על אף שאנחנו לא נדרשים לכך."
הקשבה לעובדים ולמידה מניסיון
"הלכנו את הצעד הנוסף כמעט בכל דבר שעשינו מבחינת הניקיון וצמצום האפשרות הפוטנציאלית לעומס מיקרוביאלי", מדגישה ד"ר בראודה, "אבל אנחנו תמיד משפרים את תהליכי העבודה שלנו, אנחנו אף פעם לא עוצרים."
"חלק משמעותי בתהליך העבודה שלנו הוא הקשבה ולמידה מהעובדים שלנו", מציינת ד"ר בראודה. "אנחנו מקבלים את האינפוט של העובדים בשטח כל הזמן, כך שאנחנו לא מסתמכים רק על ידע תיאורטי, אלא על מה שיש לעובדים שלנו, אלה שבסופו של דבר משתמשים במתקנים שלנו יום – יום, לתרום לשיפור התהליכים בחברה", מציינת סמנכ"לית מערך האיכות.
"דפי העבודה איתם העובדים שלנו עובדים, הם היום כבר בגרסתם הרביעית", מדגישה בראודה. "אנחנו כל הזמן מחפשים לראות אם מה שאנחנו כותבים מדויק, האם הוא מביא אותנו לתוצאה הרצויה והאם נוח לעובדים לעבוד בצורה הזו. אנחנו מאמינים שאם העובדים מרוצים אז גם המוצר הסופי הוא טוב."