arrow

טרשת נפוצה - סימפטומים אבחנה וטיפול

אייקון סימון קנאביס רפואי: הדברה
טרשת נפוצה היא מחלה נוירולוגית המלווה בסימפטומים שונים. מה מאפיין את הטרשת הנפוצה, במה היא פוגעת, כיצד מאבחנים את המחלה ומה הוא הטיפול המסורתי בה? נוירולוג בכיר עם שם עולמי הצטרף אלינו לשיחה בנושא.
אייקון סימון קנאביס רפואי: הדברה
"טרשת נפוצה זו מחלה אוטואימונית," פותח הנוירולוג הבכיר, "זו מחלה בה המערכת החיסונית תוקפת את מערכת העצבים המרכזית, אשר בנויה ממיליארדי תאי עצב." מוסיף הפרופסור. "לכל תא עצב יש גוף ושלוחה. השלוחה עטופה בשומן שנקרא מיאלין. בטרשת נפוצה, המערכת האוטואימונית פוגעת באותה שכבת שומן שעוטפת את העצב." מציין הרופא הבכיר. "המחלה היא מחלה דה – מילאטיבית, 'דה' מלשון שלילה, מכיוון שהיא פוגעת במיאלין, מחלה דה- מילאטיבית."
"תחשבו על חוט חשמל עטוף בפלסטיק," מדגים הנוירולוג הבכיר, "הפלסטיק הוא המבודד ולכן סיבי החשמל יכולים להיות בתוך הכבל, צפופים אחד ליד השני. אם השומן העוטף את תאי העצב איננו, נוצרים "קצרים" בכבלים והמוח מפסיק לתפקד בהתאם למקום שהוא נפגע." מסביר הנוירולוג המוביל. "קוראים לזה טרשת נפוצה לא בגלל שהיא נפוצה באוכלוסייה, אלא מכיוון שהיא נפוצה בכמה וכמה מקומות באזורים שונים בתוך מערכת העצבים." מדגיש הרופא.

מה הסימפטומים של טרשת נפוצה?

"טרשת נפוצה יכולה לפגוע בחלקים השונים של חוט השדרה, לגרום חולשה בחצי הימני או השמאלי של הגוף, לגרום להפרעות בשיווי משקל, לחולשה של הרגליים, להפרעות במתן שתן, הפרעות בראיה וכפל ראיה." מציין הנוירולוג הבכיר.
"המחלה באופן טיפוסי, מופיעה בהתחלה באופן התקפי." מסביר הנוירולוג המומחה. "מה זה מופיעה התקף? בדרך כלל המטופל אומר שיש לו קושי בראיה באחת העיניים, או שמופיעה חולשה של רגל. התקף טיפוסי של טרשת נפוצה מתגלגל ומגיע לחומרה הולכת וגוברת בהדרגה, בדרך כלל למשך מספר ימים." מוסיף הפרופסור הבכיר. "לאחר מכן מגיע תהליך של החלמה. ההחלמה יכולה להיות איטית מאוד, לרוב מדובר על כמה שבועות," מציין הרופא, "והיא יכולה להיות שלמה או חלקית. לכן, הצורה הראשונה של הטרשת, היא בדרך כלל צורה התקפית מתאוששת – (Remitting Relapsing RR)."

איך מאבחנים טרשת נפוצה?

"מעבר לסימנים נוירולוגים, יש גם בדיקות מעבדה הכרחיות לביסוס האבחנה" מסביר הנוירולוג הבכיר. "למשל, גירוי חשמלי לעין שנקרא – (VEP (Visual Evoked Potentials." מציין הרופא הבכיר "בבדיקה הזו, מאירים לתוך העיניים ובודקים כמה מהר הפולס החשמלי עובר בתוך העיניים. VEP נועד לבדוק את ההולכה החשמלית לאורכו של עצב הראייה, בעוד שבדיקה נוספת שנקראת BERA – נועדה לבדוק את ההולכה החשמלית של עצב השמיעה, עוד בדיקה אחת שנקראת- S.E.P, בוחנת את תקינות המסלולים התחושתיים מן העור אל המוח." מוסיף הנוירולוג המומחה.
בנוסף לבדיקות הללו, יש בדיקות נוספת שצריך כידי לאושש שאכן מדובר בטרשת נפוצה." מציין הנוירולוג. "בדיקה אחת כוללת בדיקת של נוזל השדרה וחיפוש אחר חלבון דלקתי מסוג מסוים," מסביר הרופא, "ובדיקה נוספת מתבצעת באמצעות MRI, שם מחפשים אחר נקודות של דלקת ובצקת במוח, שהן מאפיינות את הטרשת הנפוצה."

מתי קובעים סופית כי מטופל אכן סובל מטרשת נפוצה?

"האבחנה של טרשת נפוצה מחייבת על פי הכללים המקובלים לפחות שני התקפים נפרדים אחד מהשני, בהפרש של 6 חודשים, במקומות שונים במערכת העצבים, עם סימנים נוספים שנמצאים בבדיקות MRI או בדיקות נוזל השדרה." מציין הנוירולוג הבכיר. "זה המכלול שמאפשר לנו לתת אבחנה של טרשת נפוצה."

אילו טיפולים מסורתיים עומדים בפני חולי טרשת נפוצה?

"יש טיפולים שנועדו לעכב את הפעילות של מערכת החיסונית, להחליש אותה, על מנת שלא תוכל לתקוף את מערכת העצבים." מסביר הרופא הבכיר. "מדובר בטיפולים אימונו-מודולטורים, שזה מעל ומעבר למה שאנחנו צריכים אותם כעת." מסביר הפרופסור המוביל. "הרבה פעמים מישהו מגיע לחדר המיון בבית החולים או לאישפוז ויש לו התקף ראשון של תסמינים של טרשת נפוצה, נותנים לו פרדניזון סטרואידים," מוסיף הנוירולוג המומחה, "זה מכשיר שמחליש את התהליך הדלקתי והוא עוזר בדרך כלל להתאושש מתוך ההתקף."